Architecture Project

Architecture and philosophy united in the creation of an extraordinary project.

 

Inspired by geo-dynamic studies and by the principles of Feng Shui, the cellars were constructed utilizing precisely these precepts in the choice of forms, materials, colors, and exposure.

The natural hillside sloping of the site made it possible to develop a four-level structure which allows fermentation to take place by free-fall, using solely the force of gravity. This fermentation technique, which eliminates the mechanical alteration of the crop which occurs with pumping, helps avoid damage to the berries and preserves to the maximum extent the aromas and flavors of the grapes.

The external part of the cellars – the structure which is the pulsing heart of production – appears to the eye as an intense red in color and, in addition to recalling the color of the soil, symbolizes the virtues of force, passion, and concentration. The large glass panels on the sides of the structure allow the sun’s rays to penetrate the building from dawn to dusk and offer, thanks to the warm tenuous yellow of the interior walls, which amplify the luminosity, a natural illumination,  a source of light which is indispensable for human psychic and physical health.

The entrance, located in the yellowest, warmest, and most tenuous part of the walls, amplifying their luminosity, looks eastwards to where the sun rises, and opens to a long balcony which overlooks the lower levels below.

The materials utilized in the construction are, wherever possible, natural, starting with the wooden vaulting of the ceiling and continuing up through the cement and wooden fermentation tanks. The barrel cellar offers other poetic views. First and foremost the color red  which, once again,  ties this space to the soil outside the walls. In the center of the room, an opening of the floor is directly connected to the terrain below by sounds which serve to discharge electromagnetic and electrostatic fields.  The temperature and humidity are constantly monitored to assure perfect conditions for the aging of the wine in the barrels. A natural ventilation, in addition, is guaranteed by a system of openings which connect to the outside and to the woods adjacent to the cellars.

Toscana wine architecture

 

Caiarossa